16 Ağustos 2017 Çarşamba

Haç İşareti Aile Putu İstavroz

Ermeni Evlerindeki Gizli Para Kasaları Nerelerde Olur?
 

Rum Ermeni Kiliselerinde Gizli Para Kasaları Nerelerde Olur?
 

Haç Define İşareti Anlamı Nedir? İstavroz Çözümü Nasıl Olur?



Haç İşareti - Aile Putu - İstavroz
Haç işareti çok eski zamanlardan bu güne kadar kullanılmış bir işarettir hıristiyanlık öncesinde de olan bir işarettir ama en yaygın kullanım hıristiyanlıkla birlikte gelmiştir. Temel olarak haç işareti mezarları ve kutsal mekanlar için kullanılmıştır yani kilise manastır gibi yerler için kullanılmıştır ayrıca mezarlık alanlar içinde kullanılmıştır. Çok farklı çeşitlerde haç işareti bulunmaktadır çatallı haçlar, aile putları, normal bildiğiniz haçlar gibi çeşidi oldukça boldur. Haçın çözümünde işi kolaylaştıracak olan haçın mahiyetini anlamaktadır bazen haça baktığınızda neyi ifade ettiğini anlarken bazen yanında herhangi bir yardımcı işaret yardımı ile neyi ifade ettiğini anlarsınız. Haçın kalitesi çoğu zaman mezarında statüsünü vermektedir. Bizans işi haçlarda belirgin olan dönemliğidir geç dönem bizans işçiliğine sahip haçların mezarları pekte değerli olmamakta  haç işaretini ermeniler gömü işlemlerinde kullanmışlardır yine eşkiya gömülerinde de sıkça kullanılmıştır bunun haricinde din adamlarının mezarları içinde istavrozlar kullanılmıştır.
Haç işareti önemsiz hiç bir yere yapılmamış yapılmaz.  bu haçlar bazen istavroz dediğimiz şekilde bazende aile putu şeklinde  karşımıza çıkar sonuçta hepsi haç işaretidir tek farkları anlamlarıdır.  aile putu dediğimiz haçların yanında aile mezarı, istavroz yanında ise sade mezar yada mezarlık bölgesi yani nekropol olur.  kanatları içe  yada dışa bombeli haç işareti  yine sık karşımıza çıkan türlerdir bunlarda  yakın bölgede mezar olduğunu anlatır,  yatay kolları alt alta 2 adet olan haçlar ise kubbe yada papalık sembolü ile alakalıdır,  8 kollu haç ise günah çıkarca haçı olup eşit kollara sahip haçlar ise hemen arkasında mezar anlamındadır. Haçlar arasında en tehlikeli olanı ise daire içine alınmış haç işaretleridir biz buna daire içinde haç deriz bu  haç diğerlerinden farklı olarak din adamlarının mezarlarını temsilen yapılmaktadır bulunduğu yer ciddi şekilde tılsımlı olup özellikle  gün batımından sonra çalışma yapılması tavsiye edilmez.  burada şu notu da unutmayalım tüm haçlar tılsımlıdır  en güçlü tılsımların başında gelir, 2. sırada ise yılan işareti gelmektedir, yılan tılsımından çok kişinin canının yandığını biliyoruz haç bundan daha tesirlidir, eğer aynı kayada yada aynı bölgede hem yılan hemde haç varsa oradaki malı almanız neredeyse imkansızdır.
Tecrübeler: Nalın ortasında  haç varsa  burada mağara vardır bu mağaranın iki yerde parası olup mağaranın içinde sağa doğru çıkılan dar bir geçit vardır  bu dar geçidin  içinde 3 yığın halinde parayı görürsün zaten bu geçitte sağ duvarda ok işareti mahzen girişini gösterir  mahzenden düz giremezsin  yan gelip önce bir omuzunu sokar öyle geçersin,  mahzene indikten sonra 2 oda göreceksin sağ odada kocaman bir yalak taşı vardır tıpkı çeşmelerin önündeki yalak taşları gibi   bu taşın içi som altınla doludur üzeri açıktır.
Diğer Tecrübe: Kaya altında haç çıkarsa bu doğru yerdesiniz demektir bu dos doğru yemin işaretidir bu mezar 2 katlı olup 1. mezarın altında giriş kapağı vardır, kapak kaldırıldığında 7 basamaklı merdivenle inilir 3. basamak tuzaklı-dır, dikkat burada kaval kemiğinizi kırabilirsiniz.  tuzağı bertaraf edip girersen 1 oda dolusu variyet le karşılaşırsın.
Bir Tecrübe Daha: Daire içinde haç varsa bu günün saati ile alakalıdır, günün hangi saatinde güneşe doğru gideceğini anlatır en erken 10 en geç öğleden sonra 16 arasıdır;  bu yönde belirgin bir kaya vardır tıpkı lahit gibi görünür biz buna tepsi kaya deriz  bu kayanın üzeri kanepe gibi düzdür yanları murç izleriyle doludur   burada devasa büyüklükte mezar olup 4 metre derinliktedir.
Diğer Çözüm: En az 10 çeşit haç vardır  aile putuna benzeyen kalın kolları ve bacakları olan haçlar papaz mahzenine işarettir, bulunduğu yerdeki ark takip edilirse direk papaz mahzenine gidersin burada 4 oda vardır, baş papazın mezarı yardımcısının mezarı, kilise eşyaları, birde boş oda vardır.  kilise eşyaları arasında çan vardır dikkat edin çana zarar vermeyin çok değerlidir.
Diğer Çözüm: Eski evlerin dış cephesinde haç varsa dikkate almayın  bu evi kötülüklerden korumak için yapılmaktadır Define ile alakası yoktur; evin içinde oda içerisinde haç varsa işte bu Define işaretidir  meblağ yukarıdadır taban tarafta aramayın mesela eşiklik yada zemin altına kulak verme mal üst tarafta olup  üzeri ya horasan sıvadır yada yapı taşlarının içindedir, bu tür gömüler dedektör ile rahatça alınabilir.. bu  anlatım ev tabanında define yoktur anlamına gelmesin duvarda haç varsa meblağ yukarıdadır burayı ayırt etmelisiniz.
 Diğer Çözüm: Büyük haç varsa burada zirve tepe vardır bu tepeye put dağı denir. Put dağının tepesi kadın memesi gibidir.  dağın yarma yapan yerinden altına girilir. Giriş kapısı üzerinde murçlanmış tabiattan olma büyük bir kaya vardır altı giriştir. İç odalarda kazanlar, siniler, tepsiler, ev eşyaları, heykeller ne ararsan vardır.  buradaki ayrıntı haç put haçı değildir ama dağ put dağıdır buna dikkat edelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder