16 Ağustos 2017 Çarşamba

Antik Dönem Mezar Çeşitleri ve Törenleri

Antik Dönem Mezar Çeşitleri (Kaya Mezarı - Oda Mezar - Lahit - Sanduka - Kenotaph ion)
 

Yuvarlak Oyma İşareti Anlamı Nedir? Çözümü Nasıl Olur?
 

Kare Dikdörtgen Yuvarlak Oyma Mezar Define İşareti Anlamı Nedir Tespiti ve Çözümü Nasıl Olur
 

Tek Odalı Kaya Mezarı Define Girişi ve Çözümü Nasıl Olur?
 

Antik Mezar Alanları Nerede Olur? Nekropol Bulma İpuçları ve Püf Noktaları Nelerdir?


Antik Mezar Çeşitleri ve Törenleri “Mezarın yerinin hatırlanması ve ziyaret edilmesi Eski Yunan inancında büyük önem taşımaktadır. Mezarın ziyaret edilmesi ve gömü sonrasında da çeşitli hediyelerin getirilmesi inancı, vazo resimleri üzerine de yansımıştır. Bu nedenle mezarın yerinin işaretlenmesi de önemli idi. Gömü sonrasında mezar işaretlenmemişse cenaze töreninin eksik kaldığına inanılırdı. Akhilleus‟un içtiği ant bunun kanıtıdır:
Mezarların işaretlenmesi için uygulanan en klasik yöntem, gömü yapıldıktan sonra toprak, çakıl taşı veya ufak taşlarla küçük bir Tümülüs oluşturacak şekilde mezarın örtülmesidir. Ancak, birçok durumda bununla yetinilmemiş ve mezarlar farklı yöntemlerle işaretlenmiştir. Kaya mezarlarında yada oda mezarlarında ana kayanın farklı yerlerine farklı semboller, rölyefler, kazıma, oyma, kabartma ve boyama yöntemleri de kullanılmış. Arkaik Dönem‟de mezarın üzerindeki toprak yığını, erken dönem örneklerine oranla daha büyüktür ve mezar kapağının üzerinde yer alan taş veya çakıl taşlarından oluşturulan zemin üzerinde yükselmektedir.
Klazomenai‟de kremasyonların üzerinde çakıl kumdan oluşan toprak ile küçükbir yığın oluşturulurken, lahitler marn ya da kum ile örtülmüştür. Özellikle 6. Yüzyıla ait lahit mezarların, Klazomenai Orientalizan stilinde büyük vazolarla işaretlendiğini gösterecek buluntular ele geçmiştir. Pithos ve amphoraların hem çevresi küçük taşlar ile desteklenmiş hem de üzerleri küçük taş yığılarak örtülmüştür. Mezarların işaretlenmesi için sıklıkla kullanılan yöntem, yığılan toprak üzerine mezar stelinin dikilmesidir. Mezar stelleri mezar üzerine dikilen uzunca, dörtgen levha ya da blok şeklinde taşlardır. Stel üzerinde ölüyü tanıtan yazı veya kabartma resim ya da her ikisi bir arada bulunur. Bunların yardımıyla eski devirlerde yaşamış insanların kültürel sosyal ve hatta ekonomik yaşamlarını öğrenme olanağı buluruz. Sanki; mezar stelleri geçmişi anlatan sesszi tanıklardır. Her çağda ve her bölgede ayrı tip gösteren mezar stellerinin oluşumu şu şekildedir:Geometrik ve Erken Arkaik çağlarda Attik mezar stelleri kaba ve şekilsiz taş bloklar halinde yapılıyordu. Böyle taş mezar steli örnekleri Atina, Eleusis ve Thera‟da bulunmuştur. Anadolu‟da en erken Arkaik devirlere örnek, Pitane (Çandarlı) nekropolüdür. Pitane stelleri kaba ve dikdörtgen prizması şeklinde uzun, üzerinde yazı bulunmayan taş bloklardan ibaretti. Daha sonraları, Geç Arkaik Çağ mezar stellerinde figürler görülmüştür. Rhodos ve Assos nekropolislerinde mezarlar küçük, basit ve bezemesiz taş stellerle işaretlenmiştir. Batı Anadolu‟da bu tip steller dışında “phallos tipi” steller de yaygın olarak kullanılmıştır. Genellikle Hellenistik Döneme tarihlenen bu stellerin Arkaik Döneme ait örneklerine Smyrna'da rastlanmaktadır. Bununla birlikte Ege Adaları ve Batı Anadolu‟da kabartmalı mezar stellerinin kullanımı devam etmiştir. Ölen kişinin adını, bir ağıt veya adak yazıtını taşıyan mezar stellerinin çeşitli biçimlerde ve semboller bezenerek kullanımı, günümüzde de kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder