21 Eylül 2017 Perşembe
Kral mezarı altın define ile dolu oda! Neler neler çıktı?
Kral mezarı altın define ile dolu! neler neler çıktı?
Aşağıda mısır kral veya kraliçelerine ait bulunmuş haber kaynaklarına yer veriyoruz. Okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mısır'da 'Organları Kavanozlara Koyulup' Gömülen Firavun Kızının Mezarı Bulundu!
Antik Mısır'ın gizemli dünyasına dair araştırmalara yıllardır devam ediliyor. Şimdi de 13. hükümdar olan firavunun kızına ait ilginç bir mezar yapısı keşfedildi.
Ülkedeki arkeolojik kazılardan sorumlu yetkililer, antik Mısır hükümdarlarından birinin kızına ait bir mezar odası buldular. Dönemin hükümdarlığını yürüten firavun ailesine ait mezar odası, eski bir Mısır hükümdarına ait piramidin yakınında bulundu. Bakanlık, odanın söz konusu piramitten yaklaşık 600 metrelik bir uzaklıkta yer aldığını belirtti. Söz konusu hükümdarın ise 13. Firavun #Emnikamaw olduğu biliniyor ve mezardaki kalıntılar, gömülen insanın onun kızı olduğunu gösteriyor.
Keşfin Kahire'nin güneyindeki Dahshur kentindeki kazı çalışmaları sırasında bildiriliyor. Mezar odası, vücudun kötülüklerden korunması için bir takım #hiyeroglif yazılarla işlenmiş ahşap bir kutuyu saklıyordu. Kutu içerindeyse kraliyet prensesi organlarıyla doldurulmuş dört farklı kavanozun yer aldığı açıklandı.
Arkeologlar, geçtiğimiz ay Firavun Emnikamaw ismini taşıyan hiyerogliflerle aynı alanda bir piramit kalıntısı buldular. Piramidin antik Mısır’da inşa edilen ve sanılanın aksine basamaklı değil, düz yüzeyli bir piramit olabileceği söylenmişti. Hatta bu şekilde inşa edilmiş ilk piramit olduğuna yönelik bir keşif de her an yapılabilir.
-------------------
Mısır'da 3 bin 100 yıllık firavun mezarı bulundu
Mısır'ın Suhac kentinde tarihi M.Ö. 3 bin 100 yılına uzanan firavun mezarı ve yerleşim yeri keşfedildi.
Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, Mısır Eserleri Bölüm Başkanı Mahmud Afifi, yaptığı açıklamada, Suhac ilinin Abidos antik kentindeki kazı çalışmalarında, 19'uncu hanedan krallarından 1'inci #Siti'nin tapınağının #400 #metre güneyinde, hanedanlar döneminin başlangıcına ait mezar ve yerleşim yeri bulunduğunu belirtti.
GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANILAN EŞYALAR DA BULUNDU
Tarihi M.Ö. 3 bin 100 yılına uzandığı tespit edilen yerleşim yerinin muhtemelen Abidos'taki ilk hanedanlığın krallarının mezarlarını inşa etmekle görevli kişilerin kaldığı bir bölge olduğunu ifade eden #Afifi, yerleşim yerinde günlük yaşamda kullanılan eşyaların da bulunduğunu aktardı. Afifi, söz konusu keşfin #Abidos antik kenti ve Mısır tarihine ilişkin birçok bilgiyi ortaya çıkarabileceğine dikkati çekti.
------------------------
3500 yıllık firavun dönemi mumyaları bulundu
Mısır'daki antik Krallar Vadisi yakınında, 3500 yıllık 18. Hanedan'dan kalma ve dönemin üst düzey yöneticilerine ait yeni mumyalar bulundu.
Mısır'ın Antik Eserler Bakanı Halid El-Anani, El Uksur kentinin batısındaki #Dra #Abul #Naga #nekropolünde yapılan arkeolojik araştırmalarda, #firavun dönemine ait altı #mumya bulunduğunu açıkladı.
El-Anani, bulunan mumyalardan birinin büyük ihtimalle, antik şehirde sulh yargıcı olarak görev yapmış üst düzey bir yönetici olan Userhat'ın mumyası olduğunu ve 18. Mısır hanedanı döneminde kalma olduğunu söyledi.
Mısır'da firavunların mezarlarının bulunduğu meşhur #Krallar #Vadisi yakınlarındaki #arkeolojik #çalışma yürüten #Mustafa El Veziri, ölüler kentinde onlarca tarihi eserin yanı sıra, firavunlara ait 6 mumya, tabut ve heykeller bulunduğunu açıkladı. Eski Mısır hanedanlarında "sulh hakimi" unvanının nadir bir meslek olduğunu belirten #El #Veziri, bulunan mumyaların iyi durumda olduğunu ifade etti. El Veziri; "Mezar küçük olsa da, içerisinde çok sayıda renkli maske bulunuyor. Arkeolojik çalışmada, mezardaki mumyaların bilinmeyen bir hastalıktan öldükleri anlaşıldı," dedi. El Veziri ayrıca, 1050'den fazla tarihi heykel bulunduğunu, kazıların devam ettiğini belirtti.
T şeklindeki mezar, açık avludan geçerek ulaşılan #dikdörtgen #şeklinde bir #salon, bir #koridor ve iç odadan oluşuyor. Mısır'ın 18. hanedanı, milattan önce 1550–1298 arasında hüküm sürmüştü. Bulunan tarihi eserlerin yaklaşık #3500 #yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Gizemini koruyan piramitler. Piramitlerin sırrı!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder